Translate

marți, 17 decembrie 2013

Despre credinta

Ştii ce cred Dumnezeule?
Cred că nu exişti.
Eşti un mit.
Cum e şi Moş Crăciun. Totuşi dacă existaţi... Moş crăciun e mai bun decât tine.
 Dacă i te rogi sau dacă îi scrii sau dacă îi ceri ceva,îţi dă. Chiar dacă nu-ţi dă exact maşinuţa cerută,îţi aduce alta...e bătrân şi le mai încurcă....
Dar tu...
Suntem atât de mici şi neinsemnati şi tu ne....

Nici nu meriţi să-ţi scriu,am impresia că cele mai sugestive cuvinte pe care pot să ţi le spun,ţi le spun când tac. În gand.
Nu înţeleg de ce îmi iei în fiecare an câte un prieten. Nu înţeleg. Sunt prea tânăr poate să înţeleg iar prietenii pe care mi-i iei sunt şi ei tineri. 
Dacă incerci să mă faci să plang,nu merge.N-are rost sa mai incerci bulangiule!

marți, 10 decembrie 2013

Despre decembrie

În decembrie se întâmplă lucruri ciudate. Nu îmi place luna asta. Dar nici nu o urăsc. De urât,urăsc luna februarie. În dobrogea,februarie e cea mai friguroasă lună. Nu-mi place iarna,trebuie să recunosc. Nu e de vină frigul sau vântul sau  faptul că 'zmeul iernii,colţ de gheaţă,fornăie prin ger pe-afară, zgâlţâind copacii-n codru şi zbierând prin sat'. Cum e în poezia poetului român de etnie maghiară care nu s-a ostenit să scrie şi în română. Afirm asta ptr că de 20 de ani caut o carte de poezii în română şi n- am găsit. (ptr curioşi: poezia e pe blogul Bogdanei.răspunsuri fără întrebări. Dar destul cu reclama mascată! Să trecem la treabă! ( cum spunea vestitul nostru consatean Tudorica).
În decembrie  şi iarna...mă simt ciudat. Şi nu e de vină frigul sau gerul asta şi întreg peisajul asta gri,lipsit de zăpadă. Că-n dobrogea zăpada e rară. Mă disperă nopţile lungi. Pleci noaptea de acasă şi te întorci noaptea.Lipsa altor activităţi în care să oboseşti.Incapacitatea mea de a înţelege rostul orei de iarnă,trecerea de la ora de vară la cea de iarnă.
Uite ruşii au renuntat să mai treacă la ora de iarnă. Vine seara şi simt o apăsare, o strângere de inimă, un sentiment de irosire.De atât de mult timp irosit.Am plecat de la bloc la casa.De la scara şi faţa blocului la curte.Mi-am făcut şi sobă cum avea bunicul meu iubit. Iarna e altfel lângă sobă, cu aromele şi mirosul lemnului ce arde,cu fumul.Cu carafa de vin rosu,rubiniu,cu care am crescut.Încă îmi amintesc feliile mari de pâine rotundă din făină intermediară muiate în vin şi presărate cu zahar şi cu miez de nucă copt în cuptorul plitei.Uite acum realizez că nu le-am dat niciodată copiilor mei... Ha,ha!  Nici nu cred că ar gusta! M-ar privi miraţi şi probabil că dacă ar afla cei de la protecţia copilului,m-as pricopsi şi cu o anchetă.
În fine!
Chiar dacă iarna la casă lângă sobă e altfel decât la bloc,nu pot scăpa de sentimentul acela de apăsare,de irosire.Nu am timp.Sunt prea grăbit cred şi nu am atât de mult timp de irosit,de pierdut,de aşteptat vara. Până la urmă.... Cred că sunt un pierde iarnă ce aşteaptă nerăbdător vara,pentru a o pierde şi pe ea....
Vara, câteodată, îmi vine să las baltă lucrul sau orice altă activitate  şi să dansez. Să dansez aşa...fără muzică. Cum sunt romanţele lui Minulescu,fără muzică. Să dansez pe acordurile unei muzici auzite numai de mine, ce răsună undeva înăuntrul meu,pe ritmul meu sau al inimii mele,nu ştiu. Să dansez pe muzica mea interioară. Ai încercat vreodată? Ai simţit asta vreodată? Îţi întinzi bratele în lateral şi planezi imaginar prin aer,sau poţi foarte bine sa-ti ţii mâinile în buzunare. Important e să simţi muzica, şi să-ti simţi trupul dansand, chiar dacă la suprafaţă faci mişcări aproape insesizabile şi unui privitor i-ai părea beat sau nebun. Şi atât. Îţi faci damblaua şi revii la treabă. Pun pariu că ai simţit. Dar n-ai avut curaj sa-ti urmezi impulsul.
În alte zile de vară îmi vine să fug.
Cred că până la urmă...iarna nu e mai ciudată decât vara. Se întâmplă la fel de multe lucruri ciudate şi iarna şi vara. Doar că iarna nu poţi merge cu iubita la pădure. Şi câteodată iarna,în decembrie... se mai întâmplă câte o revoluţie sau câte o lovitură de stat. Câteodată.

joi, 5 decembrie 2013

Despre scoala

Vreau să scriu despre şcoală de multă vreme. Am multe de scris dar neştiind cum şi de unde să încep,tot ocolesc subiectul. Acum să nu crezi cititorule că aş şti în acest moment când scriu. Habar n-am! Dar o iau pe bajbaite. Cu ce naiba să încep?... Păi ar fi logic să încep cu prima zi de şcoală. Nu prima,prima zi de şcoală. Ci prima zi a noului an şcolar. Am doi copii. Ne gătim bine , ne urcăm în maşină, ne enervam bine prin trafic prin oraş. Străzile sunt pline de maşini grăbite, de demaraje,de claxoane. Parcarile la fel. Ajuns la şcoală, (nu contează unde studiază copilul, toate sunt la fel), faci câteva ocoluri până găseşti unde să laşi masina şi intri în curtea şcoli. Altă înghesuială. Copii,adolescenţi,cucoane... pe scenă o gaşcă de profesori stau în picioare. În mijlocul lor un tip îmbrăcat în negru vorbeşte,sonorizarea e proastă şi puţin sub vacarmul adunării. E distanţă cam mare şi oricât mi-as regla zoomul nu-mi dau seama cine e tipul. Pare un ninja negru...pare batman... ar putea foarte bine să fie şi un preot creştin ortodox, naiba ştie! În fine intram în clasa, se strâng bani. Hârtie, ustensile de scris, etcetera,ştiţi povestea. Fug la cealaltă şcoală,la celălat copil. Iar multimea de oameni cu flori în mâna,iar scena cu profesori, batman a zburat pesemne, că e şi aici pe scenă vorbind.Intram în clasa. Aici e grădiniţă.Imi zboară instantaneu 200 de lei din buzunar,când se deschide uşa clasei şi tipul în negru de pe scenă ne stropeste pe toţi cu aghiazmă,uitând pesemne să ne ceară bani. Asta e prima zi de şcoală a unui părinte. Până la urmă care e rolul şcolii? De ce ne învaţă atâtea lucruri nefolositoare? Până acum câteva zile credeam că e doar părerea mea. Dar am mers recent la o doamna să îi repar ceva, lucram eu cocoţat pe un scaun şi îi spun: Doamna, v-am pus aici nişte conectori,pentru că soţul dumneavoastră a inădit cablurile de cupru cu cele de aluminiu, şi la trecerea curentului se formează o reacţie..... Şi brusc doamna mă  întrerupe şi continuă: - şi unul din ele se topeşte...nu mai ştiu care! Îmi amintesc că am învăţat la chimie,nici nu mai ştiu când, la liceu sau la facultate,dar Doamne!..câte formule şi câte prostii ne mai puneau să învăţăm,ne umpleau capul...
Am rămas încremenit. Nu mă asteptam că doamna între două vârste să ştie de reacţia în cauză şi nici nu părea absolventă de facultate,o cunosteam de 10 minute şi devenisem curios. Voiam să ştiu ce profesie are dar mai ales voiam să ştiu de ce credea că scoala îi umpluse capul cu notiuni nefolositoare.
Pentru că la concluzia asta ajunsesem şi eu cu câţiva ani în urmă,dar am considerat că e ceva individual şi că eu oi avea vre-un circuit defect pe undeva
Şi o întreb: ce profesie aveţi?
Ea: sunt medic.
Eu: şi chiar nu va folosit la nimic chimia învăţata în şcoală?!
Ea: absolut!
Şi face o pauză...exact cât să cred că i-a folosit şi că am înţeles greşit adineaori. Şi apoi continuă: deloc.absolut deloc. 
Altă întâmplare.
Când primul meu copil era la grădiniţă, ne dispera cu dorinţa lui de a invata. Voia să ştie să citească, să scrie. Mereu întreba cum se scrie aia,cum se scrie cealaltă,voia să citească cărţi. Tot timpul se juca cu ceva de scris,prefera să scrie sau să coloreze în locul jocului cu jucării. Mă suparam şi încercam să îi explic să lase scrisul şi să se joace,pentru că o să vină şi vremea scrisului când o merge la şcoală. Până la urmă m-am resemnat crezând că copilul e aşa,cu înclinaţii şi aptitudini către studiu şi nu către joacă.

Dar a crescut şi la şcoală după câţiva ani, i-a dispărut dorinţa aceea de cunoaştere.Undeva,cumva metodele de predare sau scoala sau profesorii sau naiba ştie ce,le inhibă copiilor dorinţa aceea de învăţare.E părerea mea şi poate e greşită. Dar atunci când copilul era mic, nu aveam experienţă şi comparam acţiunele lui cu ce îmi aminteam despre copilăria mea şi a fraţilor mei. Dar acum am un alt copil care merge la grădiniţă şi care în loc să se joace cu masinile sau să se bată cu sora lui,vrea să citească să scrie.Istoria se repeta. Peste 5-6 ani voi putea să văd dacă şi copilul cel mic se va comporta la fel sau nu şi astfel să-mi verific teoria. Aş vrea să se joace acum, să îşi dorească altceva decât să scrie şi să citească. Aş vrea să nu îl dau la şcoală anul viitor. Îl scol de la 2 ani  foarte dimineaţa la 5;45, pentru că în românia majoritatea locurilor de muncă încep cu noaptea în cap , la grădiniţă lucrează pe fel de fel de caiete speciale,învaţă socoteli,cifre. Nu se mai joacă cum ne jucam noi, 'Ursul doarme şi visează' sau alte jocuri. Acum fac matematică şi limbi străine. Au mai inventat şi clasa 0. Au trecut din nou la începerea şcolii la 6 ani. Nimeni nu comentează nimic.Nimeni nu protestează. Ne fură copilăria copiilor noştri şi noi îi lăsam. Sau poate că noi le-o furăm! Nu ştiu! Dar eu asta simt. Le fur copilăria copiilor mei.

sâmbătă, 30 noiembrie 2013

"Coltul de poezie" Diamante în fântâna timpului de Maitreyi Devi

Stau singură şi citesc.
De dragoste,poezii.
Şi nu-mi mai amintesc cum suna ea,
dragostea,în viaţa de zi cu zi.

Luna de argint cu topitele-i unde
nu mai pătrunde în grădina de iarnă,
Fiorul nu se mai întoarnă;
în trup şi-n suflet nu mai ţin minte
cum şerpuia; şi cum era
să iubeşti pe cineva.

Dar nici magnetul nevăzut
eu nu-l mai simt şi nu mai ştiu cum covasea
ambrozia din ocean de tinereţe şi zei
alintul extragănd din putinei.

Şi nu mai ştiu nici gustul de paradis
unde nectarul luminează prin pahar
şi ca un far sclipeste în ocean
pentru bărbaţii ce dispar în noapte
pe cer bătrân când stelele răsar.

Sunt încurcată în navodul
cu noduri negre,plasa cea murdară
plasă încălcîndu-se în jurul meu hapsan,
o plasă primind tot ce-şi doreşte
şi sfârşiind cu strânsa-i sfoara
dorinţele ce mi le strâng la sân.
......
Fragment de poezie dedicată lui Mircea Eliade de către Maitreyi pe când avea 33 de ani în decembrie 1947 

duminică, 24 noiembrie 2013

"Coltul de poezie" Mie

O mie,
O mie de zile de când te cunosc.
O mie de zile de când te aştept.
O mie de  vise şi de coşmaruri.
O mie de nopti de furtună trecute.
O mie de certuri din motive mărunte.
O mie de pagini ţi-am scris
O mie de întâlniri prin vis.
O mie de lucruri şi locuri care mi te înapoiază mereu.
O mie de melodii care mă fac să fiu altfel.
O mie de gânduri la crimă şi la suicid
O mie de întrebări,daca am înnebunit.
O mie de cantece si de poezii scrise parca pentru tine
O mie de  stări melancolice.
O mie de motive să te urăsc şi toate
Celelalte o mie de motive şi lucruri
Ce-mi sunt neimportante,
Banale şi neînsemnate.
O mie de lucruri ce fără tine n-au niciun rost
O mie de lucruri ce fără tine sunt jumătăti.

Şi peste toate astea,
O mie de ore asurzitoare
De linişte orgolioasa
Din partea Ta.

Şi a mea.
                               mine

marți, 19 noiembrie 2013

Coltul de poezie Îndrăgostit.

Da,mi-e dor de tine. 
Îmi alunec singur din palmă,nesimţit, 
 Şi nu sper să pot cumva reţine
Tot ce de la tine parcă-mi vine
Grav şi negreşit şi neclintit.
 Odinioară,nu simteam că saltă
Nici un strigat să-mi trădeze dorul.
Dormeam liniştit ca o piatră
Peste care murmură izvorul.
Dară azi ceva m-a dezghiocat
De-acel timp necunoscut,întunecat
Şi în pragul marii primăveri.
A luat sărmana-mi viaţă caldă
Si-a întins-o uneia în palmă
Care nu ştie ce eram ieri.

        -Rainer Maria Rilke

miercuri, 18 septembrie 2013

Despre posta electronica

Până de curând toată corespondenţa mea electronică se rezuma la e-mailuri trimise de bănci.
Stimate client,
dorim să vă informăm că la creditul contractat de dumneavoastră în baza contractului de credit nr bla-bla.. Încheiat cu bla,bla... figuraţi cu datorii restante în valoare de 1131,49
Vă rugăm să efectuaţi plata sumei restante în cel mai scurt timp.
Vă aducem la cunoştinţă totodată că potrivit reglementărilor în vigoare veţi fi raportat ca debitor în baza de date a Biroului de Credit...bla,bla şi scrisoarea e lungă...
Deci,primeam numai genul acesta de e-mailuri până acum câteva săptămâni când am început să primesc e-mailuri zilnic cu medicamente pentru creşterea performanţei sexuale. Viagra! Şi alte e-mailuri cu tot felul de aparate şi medicamente pentru mărirea penisului.
Acum, stau şi mă întreb cum m-au ghicit.
 O fi coincidenţă?!...
Mi le-o trimite soţia, vre-o gagică?!...


Cineva se gandeste la prostii?

joi, 12 septembrie 2013

Despre alarme auto

Am dormit' recent la cineva într-un apartament în oraş. Ghilimelele nu sunt puse din greşeală.
De fapt,nu prea am dormit.
Cum să dormi când din ora în ora,exact când aţipeşti, răsună între blocuri o alarmă auto.
Habar nu am ce categorie de oameni, ce clasa socială, ce şcoală sau studii are un proprietar de maşină cu alarmă. Nimeni din cercul meu de prieteni şi cunoscuţi nu are aşa ceva. Dar înclin să cred că nu e prea deştept. Nu văd la ce foloseşte, cu excepţia atragerii de înjurături şi alte energii negative, când ţi se activează alarma în toiul nopţii şi scoli jumătate de cartier. Când aud o alarmă auto,să fiu al naibii dacă mă gândesc că un hoţ sparge sau fură o maşină!
Nu! Şi nu cred că se gândeşte cineva la aşa ceva. Trag o înjurătură cu intonaţie la adresa mamei tipului posesor şi mă gândesc să o oprească dracului mai repede. 
 Şi chiar dacă e un hoţ care a declansat o alarmă, când reuşeşte să o oprească toată lumea trezită îi mulţumeşte în gand bucuroasă. Nu cred că sare cineva din pat,nici măcar proprietarul,nimeni nu se repede la fereastră să vadă  hoţul şi să încerce să oprească un eventual furt.
Toţi înjură şi se întorc pe partea cealaltă sau îşi acoperă capul cu perna şi încearcă să-şi continuie somnul şi aşa chinuit de căldură sau ţânţari sau nevasta sau vecini petrecareţi sau o altă alarmă sau toate la un loc.
Deci,cititorule posesor 'dă' autoturism cu alarmă, află că e inutilă. Doar dacă nu urmăreşti să 'moară duşmanii tăi'.

sâmbătă, 7 septembrie 2013

Despre televizor si reclama

Nu prea mai privesc la televizor. Nu am ce. 
Plătesc ditamai abonamentul, am câteva zeci de canale şi nu am ce să văd. Pare paradoxal şi totuşi nu este. Dacă contorizezi atent cât timp priveşti,cat vezi cu adevărat ceva la televizor, ai să constaţi că priveşti cam cât priveai în epoca de aur când era programul 2 ore. Atât. În rest stai şi fugi de reclame. O dată pe luna prind şi eu un film interesant, încetez toate activitătile, mă îngrop în pat, rasuflu uşurat şi când să mă pun pe privit,stop! Reclamă!.. 
O tipă sexi se spala pe cap şi simulează o plăcere sexuală.parcă ar juisa. Iau telecomanda mut postul, mut, mut, iar film. Aha!...
Ranjesc fericit, mă aşez mai confortabil privesc 5 secunde, las telecomanda din mâna şi stop! Iar reclamă. Şi nu orice reclamă ci exact reclama de care am fugit mai devreme. Iar tipa care se spala pe cap. Mut postul iar, iar film iar reclamă. Acelaşi ritual,până reuşesc să văd toată reclama. Nu mă uit la reclamă, cercetez "telivizoru' " mă fac că urmăresc reclama şi îl cercetez. Bănuiesc că are o camera ascunsă prin care cei din industria asta mă văd când sunt fericit şi relaxat şi atunci îmi bagă reclame. Aşa că mă prefac că le urmăresc reclama poate îmi dau filmul mai repede. Îl privesc şi cîntăresc cât a costat dacă să-l azvârl în stradă sub un tir sau să-l sparg cu ciocanul... Între timp, reclamele curg. Mă întreabă: de ce să mi iau scaun directorial. Pentru că au carne la 14;99. Scaun directorial- carne ieftină injectata aditivata... Nu văd legătura! După carne multă ai scaun greu dar nu directorial. Sau ai?!.. Hm!
Altă reclamă. Să îmi întreb medicul de nu ştiu ce medicament. Deci mă duc la doctor cu adeverinţe şi restul de acte şi cu programare, stau la coadă 4 ore, pentru că programarea în românia se face la zi nu la ora,ca sa-mi întreb doctorul de medicament?!...
Păi nu ar trebui să ştie doctorul asta?! Mă duc să-l învăţ eu?!...
La fel şi cu ştirile. Nici măcar nu sunt stiri. Sunt o vitrina pentru reclame.
Un alt mod de a vinde reclame şi încă unul mult mai scump. Îţi întrerup filmul sau emisiunea favorită sa-si facă reclamă la stiri,unde vând alte reclame
 îşi fac reclamă la emisiunile proprii,unde vând alte reclame, pe postul propriu. Numai reclamă blestemată! Atât!
Dacă scazi timpul reclamei constaţi că înainte de revoluţie priveai mai mult la un singur canal decât acum pe 50.

joi, 22 august 2013

despre fericire

Suntem 7 miliarde de oameni pe pământ şi sunt 7 miliarde de căi spre fericire. Fericirea e relativă. O fi?!...
Chiar aşa este cum am citit?... Cum scrie prin cărţi?...
Nu ştiu. Eu nu pot fi fericit.poate că nu ştiu,poate trebuie să învăţ.
Când nu am nimic,mă multumesc cu puţin,când am puţin, vreau mai mult,când am mult Te vreau şi mai mult.
 Aş vrea să nu am atâtea întrebări fără răspuns, atâtea confuzii şi nedumeriri. Să pot uita ce nu merită amintit. Să nu încerc să-mi explic ce nu se poate explica, să nu scriu ce nu se poate scrie, să nu povestesc ce nu se poate povesti.
 Să tac şi să las lucrurile nelamurite tocmai pentru că probabil asta e rostul lor şi e musai să ramana nelamurite. Şi să nu îmi mai doresc să fug de mine, să mă împac cu mine, să mă accept.
Ai simţit vreodată nevoia să fugi? Să fugi de ceva,dar fără să ştii concret de ce vrei să fugi?
E minciuna sfruntată să spui că nu ştii de ce fugi. Ştii, dar ţii motivul ascuns atât de adânc în tine, încât nu-ti recunoşti.

sâmbătă, 17 august 2013

Despre barbati si posete

Tot vad pe strada barbati cu o gentuta pe umar . Nu stiu ce naiba e,cum se cheama, dar mie imi pare poseta. Intreb un prieten de ce naiba poarta poseta si ce are in ea! Imi raspunde ca nu e poseta.
Nu?!...
Mie asa imi pare
Si incepe sa argumenteze, ca are in ea,telefon,portofel, bla,bla. La naiba! Mie imi pare poseta! Ma doare in cot ca e europeana, ca se poarta in spania si in italia... Acolo sunt poponari.
Esti barbat, ia-ti naibii un rucsac!

Ies la o bere cu alt tip, si asta poarta poseta! Dupa o bere urcata la cap ii cer poseta si in timp ce o deschid, il intreb ce are in ea de o cara cu el.
Deschid,inauntru
doua telefoane- la ce naiba iti trebuie  doua telefoane cand sunt telefoane cu doua cartele sim!...
Portofel- poti sa umbli si fara portofel de cand sunt carduri bancare! 
Mai rascolesc... agenda, pix,servetele umede,bricheta,un pachet de tigarete...ce naiba??!!...ma mai uit odata, e un pachet de servetele! Ce dracu! Ma uit la el e calm. Il intreb daca poseta are un buzunar secret pentru ruj,(am tot cautat dar nu am gasit).
 Totusi sunt mai mult ca sigur ca tipii astia cu posete au si un ruj de buze si lubrefiant intim ascunse prin gentuta aia!
Totusi!... Esti barbat! Ia-ti un rucsac sau o geanta sport sau ia-ti niste pantaloni cu buzunare multe si burdusestele. Nu umbla cu poseta.
 Aaa! Ii place nevesti-ti?!... Poate i-ar place sa ai si vagin!

Tipii astia cu poseta in gat poarta  tricou fara maneci - tot de poponar. Barbatii poarta maiou sau tricou. Dar ei nu pot purta maiou, pentru ca nu au brate de barbati, iar daca imbraca un tricou,nu li se vad tatuajele. La mâini poartă brăţări, snururi împletite din aţă sau piele şi câte 2-3 inele chinezarii pe degete. E la fel si cu pantalonii,poarta niste pantaloni lungi,dar mai scurti, niste izmene largi care trec de genunchi si se termina exact de unde incepe tatuajul de pe gamba.
Ce mai,o frumuseţe de bărbaţi!... la volan...habar nu au ca pe drumurile cu sens unic se circula pe doua benzi,habar nu au sa se incadreze,sa faca preselectia benzii de mers,dar stiu sa claxoneze sa injure sa faca flash-uri cu farurile... daca te dai jos la el si ii tragi o palma,ca pumni nu ai in ce sa dai,plange ca o fetita
.Cateodata il mai salveaza femeia de langa el.
Pacat ca n-am pistol!

vineri, 16 august 2013

Despre parinti si copii

M-am întâlnit recent cu nişte colegi de şcoală într-o tentativă de revedere. Printre alte discuţii,am ajuns la copii. M-a surprins faptul că toţi se mândreau cu copiii. Cea mai mare realizare a lor erau copiii... Nu înţeleg asta, sau nu vreau să înţeleg,nu ştiu.
 Am şi eu copii,dar nu mi se pare o mare realizare. Da sunt sănătosi, or fi şi frumoşi-chiar nu poţi să-ţi vezi odraslele urâte! Dar nu mi se pare o realizare. Nu am făcut nimic greu.  Urmezi o cale fireasca şi naturală. Nu ştii ce faci, totul e o întâmplare, nu alegi ce sex, ce gene, ce calităţi şi aptitudini să aibă viitorul copil,nimic. Nici măcar nu poţi alege să fie sănătos. E o nimereală. Natura îşi face ritualul ei.   Intr-o zi,la o varsta...devii parinte.
Nu faci nici un curs, nu te învaţă nimeni să fii părinte. Faci totul din mers, te adaptezi,încerci să fii un părinte bun. O faci cum poţi tu mai bine, nimeni nu vrea să fie un părinte rău. Fiecare o face cum se pricepe. Unul mai bine altul mai rău. Mie îmi pare totuşi că faci mai mult rău cu binele decât invers. Începi să îi faci toate poftele copilului, aşa..."'că eu dacă nu am avut,copilul meu o să aibă"'. Pe urmă îi cumperi jucăriile pe care ţi le-ai fi dorit tu când erai copil. Pe urmă îl duci să facă sportul pe care tu ai fi vrut să îl faci,il trimiti in tabara in care ti-ai dorit tu şi tot aşa. Mai sunt adulţi care se trezesc părinti şi divorteaza sau alţii care îi duc părinţilor, care acum fiind bunici văd altfel lucrurile, având deja experienta greselilor făcute cu copiii lor.
Deci, nu facem nimic deosebit, urmam calea naturii şi totuşi majoritatea din noi îşi văd copiii cea mai mare realizare a vieţii. Chiar aşa viaţa ai? Nu ai realizat nimic altceva? Nu ai inventat nimic,nu ai construit o casa, sau o maşină, nu ai publicat o carte sau naiba ştie ce altceva!! Te lauzi cu un copil pe care mai mult l-au crescut părinţii sau socri.Sau a crescut singur cu telivizorul...
Nu îi mai învăţăm nimic pe copii azi,nu pot invata din greşeli cum am învăţat noi. Nu pot baga cuie în priza, pentru că avem capace şi protecţii, nu pot aprinde o brichetă pentru că are protectie pentru copii,nu poti sa deschizi un flacon de medicamente pentru ca si acela are protectie si ca adult te poticnesti in toate protectiile astea si apelezi la copiii tai sa te ajute,pentru ca ei stiu cum sa desfaca toate sigurantele astea stupide.
Eu asa vad problema asta cu copii  si incerc sa nu le impun nimic din ce imi place mie sau mi-ar fi placut in copilarie,incerc sa ii las sa-si traiasca copilaria lor nu a mea.
Acum cativa ani,cand fata mea era mica si m-a intrebat ce o sa se faca cand o sa fie mare,am deschis gura sa-i spun o meserie banoasa dar mi-am dat seama ca ar fi dorinta mea si ca nu ar trebui sa o influentez,  i-am raspuns: O sa te faci ce vrei tu sa fii.

joi, 15 august 2013

Despre vacanta


Nu vreau vacanta, vreau vacanta in fiecare zi. Sa lenevesc in pat pana la ora 8 si sa merg la la munca de la 9. Sa nu mai sun si sa imi mint seful ca sunt bolnav.  Sa nu imi mai fie nevoie de concediu medical cu o boala inchipuita.
Azi e luni. Sfanta Luni! In vechime chiar a existat  acest obicei ca in ziua de luni sa nu faci nimic. Sa stai in carciuma atat timp cat mai aveai bani in buzunar sau de unde sa imprumuti. Incerc si eu sa nu fac nimic sau sa fac cat mai putin azi. Nu cred ca fac nimic rau. Respect traditia.Nu vreau vacanta. Nu  vreau  concediu.La fel si cu zilele libere platite sau cu weekendurile. Pentru ce sa avem o zi libera?! De ce doar o zi?!...  Uite, se apropie 15 august. E zi libera. Ce naiba sa faci intr-o zi ca asta?!... Sa te plimbi?
Sa te odihnesti? Sa mergi la o onomastica? Sa primesti musafiri sau sa te ascunzi de ei? Sunt prea multe lucruri pentru o zi. Vreau 4 zile libere platite. E mult? Nu e!  In prezent, noi proletarii nu avem prea multe zile libere pe an.daca adunam concediul de odihna si restul zilelor libere de paste si craciun, (habar nu am cate sunt),  nu cred ca depasesc 35 de zile. Si astea doar intr-un caz fericit... Poate ca unora le ajung. Dar mie nu imi ajung deloc. Eu vreau 200 de zile libere, platite.
In Egiptul antic, din superstitii religioase nu se muncea in aproape o cincime din zilele anului. In vechiul calendar roman erau o suta opt zile in care legal se interzicea orice activitate, in calendarul iulian numarul zilelor de sarbatoare era si mai mare. Si tot asa. E adevarat ca pe atunci existau sclavi si astfel se putea trandavi atatea zile. Dar si noi azi avem roboti,computere,etc. Pentru ce naiba am progresat atat?! Zilnic cate un destept care nu poate sa doarma inventeaza cate ceva care sa usureze munca, sa mareasca productivitatea munci, sa mareasca productia si cu toate astea programul de munca nu scade, ba dimpotriva creste. Asta se numeste progres, civilizatie?!... Doua saptamani la soare, inghesuit pe plaja,sau in poiana unei paduri?!... Asta e rasplata pentru 40 de saptamani de sclavie. 
Vacanta.
Pentru majoritatea ideea de vacanta e sa te chinui blocat prin trafic in incercarea de a merge sa te inghesui la Mamaia,un loc si asa inghesuit, sa stai acolo, sa bei, sa te porti aiurea,sa tarasti copiii dupa tine prin soare sau prin apa, copiii vor tipa, se vor impotrivi,pentru ca se pare ca au mai multa minte decat tine si nu le place atmosfera,iar tu o sa ii bati pentru ca tipa. Deci ideea asta de o zi libera e absurda, pentru ca nu o sa pot munci mahmur a doua zi. La fel si cu vacanta. 
Nu vreau vacanta. Vreau sa am vacanta in fiecare zi. Eu vreau un program mai mic si mai scurt. Cred ca as putea sa lucrez 6 ore pe zi- 3 zile pe saptamana. De la 9 la 15. Sunt bugetari care lucreaza atat in prezent. De ce nu ar putea lucra si proletarii tot asa? Ganditiva,astfel nu ar mai fi someri. Lumea ar fi mai vesela. Cu ani in urma m-am ridicat in picioare la o sedinta de sindicat si am propus sa se schimbe programul de lucru, in loc sa incepem la ora 7 sa incepem la ora 9 sau macar 8:30,am adus eu argumente precum  chinul copiilor de ai scula si duce la gradinita de la ora 5:30, culcatul meu mai tarziu,ca in Spania,Anglia programul incepe la 9, etc. Ii vad si acum pe cei de la  conducere si chiar si pe colegii mei mai in varsta cum ma priveau extrem de mirati. Nimeni nu a fost de acord,dimpotriva unii ar fi dorit sa vina de la 5 pe motiv ca nu mai au somn de la 4. Pesemne ca la  Spanioli si
alte natii nu exista proverbul cu 'cine se scoala de dimineata departe ajunge'. Desi dupa toate aparentele, e un mare neadevar pentru ca putem observa cu totii ce departe am ajuns,noi 'Romii'.
Presupun ca e corecta prescurtarea... Din cauza celor care gandesc altfel decat mine lucrez 50 de ore pe saptamana. Lucrez e incorect scris,sau spus, imi pierd timpul aici. Scriu aceste randuri in timpul programului. Daca ei nu ma lasa sa lucrez 18 ore pe saptamana,am eu grija sa muncesc 18 ore si restul sa mi-l petrec lenevind.  Desigur ca as putea sa imi pornesc o afacere si sa lucrez cate ore vreau,dar atunci nu as mai castiga bani asa usor si in plus nu as mai putea lenevi. M-as transforma intr-un patron cu gipan autointitulat investitor si brusc nu voi mai avea timp liber si somn. 

M-a prins seful stand...mi-am pierdut toate ideile

miercuri, 24 iulie 2013


Sunt unele zile..cum e aceasta,in care timpul se opreste,desi eu vreau sa alerge.Toate ma enerveaza! Si mai ales blestemata asta de saptamana,plina de singuratate,care nu se mai termina...As vrea sa am in camara,langa zecile de borcane cu dulceata de seminte de soc si de visine,un borcan cu uitare,sau unul cu otrava,cu dulceata otravitoare.In astfel de zile, as lua borcanul,nu mi-as mai pune in farfurie sau in castronul de sticla,special de dulceata, as manca din borcan-direct din borcan, as lua cu lingura mare si as intinde pe paine si nu m-as gandi ca painea ingrasa si as manca tot borcanul. As pune sa cante albumul meu preferat;Older al lui George Michel si m-as pune sa citesc poeziile lui Minulescu pana as adormi-pana as muri,de fapt.

Vreau sa dispari,sa pleci,sa nu te mai intorci,sa suferi de o boala ingrozitoare,
"de parca ar fi vre-o boala altfel decat ingrozitoare",
vreau sa mori,asa poate scap de tine.
Si mai vreau sa nu ma mai suni,si sa nu imi mai scrii,si nici mesaje sa nu-mi mai trimiti.nimic-niciodata.
Sa mori si atat

Dar sa mi mai scrii din cand in cand si sa ma mai suni uneori... 
eu am sa stau lipit de telefon.

marți, 16 iulie 2013

despre feisbuc

Nu am cont pe Facebook - şi nici nu o să-mi fac. De ce? -pentru că nu îmi doresc să socializez cu străini, sau cu cunoscuţi ce nu au timp să ne întâlnim, sau cu care nu m-am întâlnit de un car de ani. Şi în plus,nu simt nevoia să arăt lumii ce viaţă deosebită sau interesantă am.Nu sunt narcisist, deci nu cred că ar interesa pe cineva care sunt cărţile,filmele, clipurile muzicale, autorii,artiştii,cântăreţii şi manelişti mei preferaţi.Pe cine naiba să intereseze gusturile mele! Poate că sunt altfel. De fapt chiar sunt. Mă încăpăţânez să conduc o maşină foarte veche. Să merg cu bicicleta ,când e atât de high-life să mergi singur într-o maşină mare cât un microbuz ,sa ma  duc in oras cu scuterul in loc sa merg cu motocicleta, să plec în concediu fără GPS,doar cu o banală hartă turistica si sa ma chinui sa imi amintesc ce am invatat la geografie in clasa a opta despre citit harti,etc... Şi când ajung acolo, să mă bucur de privelişte,de natură şi de linişte.Nu să încep să trag poze,cadre şi pe urmă să scot telefonul şi să le postez-calde pe
pagina mea, să moară duşmanii de invidie şi să vadă lumea pe unde am ajuns eu. Nu vreau să îmi privească nimeni soţia sau copiii. Nu că ar fi urâti sau că nu le permit eu asta. Dar nu vreau să îi expun eu.    
 Viaţa nu e pe monitor.  
 Viaţa e în altă parte. Afară!       
 Nu ai pagină de Facebook?!... -Nu mulţumesc!

sâmbătă, 13 iulie 2013

Despre libertate

Tot mai des auzi vorbindu se de libertate.Suntem liberi! Sau: Sunt liber sa fac ce vreau. Cateodata chiar si tu spui ca faci ce vrei. Sau auzi pe cineva apropiat care sustine asta cu un aer rebel, ca face doar ce vrea si ca e liber... 
In realitate,lucrurile nu sunt chiar asa. Cine naiba se scoala dimineata pentru ca vrea sa mearga la servici, sau la scoala. Stiu. Te duci la servici pentru ca iti place,chiar iti place ce faci, acolo te simti implinit(a), acolo toata lumea te asculta si iti recunoaste meritele. Te bucuri cand seful tau te felicita pentru felul in care iti faci treaba... Daca te bucuri si te pui pe munca si mai tare, inseamna ca nu stii un vechi proverb romanesc.  
Pe prost sa il lauzi si sa ii dai de treaba! 
Deci! Daca chiar te trezesti dimineata cu bucurie nerabdator sa mergi la servici,(scriu de ceva necunoscut mie, pentru ca nu am avut niciodata asa sentiment sau nerabdare),ma intreb, ce ai face daca nu ai mai fi obligat sa ai servici. Pentru ca in ciuda libertatii tale, esti obligat sa mergi acolo. 
Traim intr o falsa libertate, cineva ne vinde iluzia asta si ne o vinde scump. In realitate, nu suntem liberi deloc. Consilierul tau financiar de la banca in care ti se vireaza salariul tocmai te a sunat sa te anunte ca chiar acum au facut un calcul si iti pot majora fondul de descoperire cu echivalentul a10000 de euro. Waw! Ce tare! Accepti pentru ca e bine sa ai acolo niste bani...  
5000 pe care ii aveai (si pe care  i ai spart deja, jumatate sau toti) si cu inca 10000.... Incepi sa iti propui sa nu intri in ei... Sa ii tii pentru cazuri exceptionale! Curand,cazurile exceptionale incep sa apara, o pereche de pantofi, mobila noua in nu stiu ce camera, concediu... In 8 luni i ai spart si pe astia. In timpul asta, consilierul tau financiar si cu seful sau colegul lui isi bat palma peste monitor si striga DA!!  
Ei chiar au un motiv de bucurie. Un sclav in plus. 
Sa luam alt exemplu de libertate: mergi la piata in cel mai de fite magazin din oras. De ce mergi acolo?  De ce vrei sa mergi acolo? De ce alegi acel magazin? 
Iti doresti sa mergi acolo? 
De ce iti doresti? 
Mmm,nu stii,nu? Pentru ca ti a fost impusa dorinta asta.  
 Da. Cand reclamele iti intrerup filmul de cateva ori pe seara, asta fac. Iti impun anumite dorinte.  De asta alegi din raft anumite produse,anumite marci,etc. Nu pentru ca chiar iti plac sau le doresti ci pentru ca cineva le a marcat in subconstientul tau. Dorinta noastra costa miliarde de lire sau alta valuta. Si pentru asta nu trebuie sa dorim nimic la intamplare. Chiar acum te gandesti sa iti cumperi ceva nou, o masina,un telefon,un tv... Nu ca nu ai avea asa ceva, ai, dar e cam vechi si iti doresti ceva nou. Saptamana viitoare sau poate maine iti vei cumpara acel lucru si vei fi fericit. Fericirea o sa dureze o zi. A doua zi vei vedea o noua reclama cu acelasi produs mai nou. Deja noul tau tv sau telefon e vechi.  
Alt exemplu. 
Ti ai cumparat de curand un autoturism? Ai ales exact culoarea care ti o doreai? Nu cred. In paleta de culori nu era roz sau turcoaz sau exact culoarea ta preferata. In fond, de ce exista o paleta de culori?! Faci rate pe mai multi ani decat poate  blestemata de masina sa functioneze sau sa nu rugineasca, dai o gramada de bani pe ea si nu poti sa ii alegi culoarea.  
De ce?  
Pentru ca anul trecut, cativa oameni au decis ce culori se vor purta anul acesta.  
Chiar acum, intr un birou de la etajul 28 dintr un bloc din Paris, 8 oameni imbracati in costume de 5000 de euro decid ce culori se vor purta anul viitor...  Pentru ca e criza vor alege nuante de albastru care inspira speranta si incredere.Bla,bla...  Tot in clipa asta, in Bucuresti, alti 8 oameni imbracati altfel dar cu lanturi  si inele de 5000de euro pe ei,decid  pretul la rosii si castraveti. Si tot asa.  
Iar tu... Tu vei fi liber sa renunti la rozul tau si sa alegi o culoare din cele 9 alese de ei. 
Dorinta ta si libertatea ta de alegere costa bani. Si pentru ca nu intereseaza pe nimeni ce anume iti doresti tu, sau ca nu mananci deloc sanatos,  managerii din toata lumea se dau peste cap ca iti vanda si sa le alegi produsele lor.                               
Si cand te gandesti ca comunistii au fost indepartati tocmai ca sa fim liberi!

marți, 2 iulie 2013

Tara mea

Dacă aş avea câteva mii de hectare de pământ, mi-aş face o ţară. Nu ştiu ce nume i-aş pune,nu m-am gândit la asta,încă. Dar aş încerca să fac o ţară altfel. În ţara mea,taxele ar fi mai mari decât în ţara asta în care locuiesc. Şi accizele ar fi mai mari. Utilităţile ar fi gratuite. Nu ar fi nici  asigurări medicale. Doctorii şi cei din sistemul sanitar nu ar avea salarii,dimpotrivă, vor plăti lunar o taxă comunitătii pentru cât sunt lăsaţi să presteze. La fel ar plăti taxa şi vamesii,padurarii, miliţienii, cei de la registrul auto şi încă cîţiva care nu îmi vin acum în minte. Bugetari care ar lucra în folosul comunitătii, cei de la încasări impozite sau de la serviciul inmatriculari auto sau din spitale şi restul locurilor unde or mai lucra astfel de angajaţi, ar primi salariu doar pentru persoanele pe care chiar îi ajută. Pun pariu că îţi vor vorbi,cum îţi vorbesc în ţara asta,cei care vând servicii de telefonie mobilă.  Aş mai face ceva. Aş face amenzile procentuale cu venitul. Aş pune taxă pe mersul cu masina. Vii la servici o săptămână cu maşina care e mare cât un microbuz de 18 persoane- primeşti 2 ore de muncă în folosul comunităţi. Vii cu bicicleta- primeşti un bilet la teatru sau o reducere la prostituate. Posturile de televiziune ar fi cenzurate, nu ar fi stiri cu accidente rutiere şi cu babe violate de ciobani adolescenţi şi nici emisiuni gen: noră pentru mama,schimb de mame,cireaşa de pe tort sau de pe coliva măti...
Munca ar fi obligatorie şi ar da dreptul de şedere în ţară. Ţi-ai pierdut serviciul şi nu îţi găseşti altul în câteva zile,eşti expulzat. 
Cam atât deocamdată. Lista e deschisă pentru  reguli şi legi. Până găsesc pământ,voi avea timp pentru restul.
Până atunci,caut pământ.

vineri, 28 iunie 2013

As vrea

Aş vrea să fi fost altfel. Altă educaţie să fi primit. Să nu ignor biserica sau biblia, să nu cred că dumnezeu şi diavolul sunt binele şi răul din mine, conştientul şi subconştientul. Să nu îmi fie mai important cuvântul 'noi' decât 'eu'. Să nu mă simt atât de normal şi neînsemnat. Să pot să dorm,să casc şi să visez.
Să trec pe stradă şi ajuns în faţa biserici să mă opresc să mă închin cu evlavie şi cu faţa aia de om serios şi cinstit să plec la furat.Aş fi vrut să pot mânca cu zgomot de animal domestic,să îmi sară mâncarea din gură, să râgâi ca o locomotivă şi să mă simt sexi pentru aşa ispravă. Să am peste o sută de kg şi o burtă pe care să o încapă cu greu o haină, să umblu mereu transpirat şi ud de sudoare şi să mă simt irezistibil tuturor femeilor. Aş mai fi vrut să pot ierta. Să fiu împăcat cu mine.
Să nu am dorinţe.
La mine să ţin cel mai mult, Într-o narcisistă iubire.
Şi aş mai fi vrut ceva

miercuri, 9 ianuarie 2013

Zootehnie

Fata mea creste cai.
Momentan,nu are multi,i-au murit cativa. Acum are un pursange arab,un pursange englez,un trapas francez si inca un cal, i-am uitat rasa...  In fine! Ideea e ca e ocupata. Toata ziua trebuie sa aiba grija sa manance sa bea apa.Le da medicamente, ii scoate la plimbare,la antrenamente si alte chestii legate de crescutul cailor...
Si toate astea,le face in timp ce la usa,afara in curte,cainii nostri rabda de foame sau de sete,sau de o harjoneala prin zapada, in timp ce fata mea creste cai pe calculator.
Joaca un joc!... "Horses games"