Translate

miercuri, 5 februarie 2014

Despre carduri

A început să mă enerveze utilizarea cardului bancar la plăti. Acum un deceniu şi ceva,când au fost introduse şi la mine în "sat",îmi plăcea să îl foloseasc. Eram mai tânăr şi  mi-a părut bine că am scăpat de purtatul bancnotelor de plastic prin buzunare. Are plasticul asta o dexteritate de a  aluneca în sus în buzunarele pantalonilor,că mereu pierdeam bani. Bine, am şi eu vina mea,pentru că nu suport portofelul. "Poşetă" nu port şi uite aşa eram nevoit să umblu cu buzunarele pline. Chei, brichetă,bani,prezervative, cutit sau briceag,şi alte unelte de supravieţuire...

Între timp am mai crescut, am renuntat la brichetă şi la restul mărunţişurilor,am mai evoluat sau doar am mai simplificat lucrurile.briceagul l-am inlocuit cu un cutit sau lamă multifuncţională,care e cât un card şi pe care la o percheziţie sumară nu mi l-ar găsi niciun miliţian,iar banii i-am inlocuit cu cardul.
A fost bine o vreme, ajungeai la casa de marcat îi dădeai cardul casierei,îl trecea repede prin fanta unui aparat şi gata. Totul dura foarte puţin. Şi la retragerea din ATM operatiunea dura foarte puţin. Era o evoluţie. O treabă bună.... Pe urmă au aplicat legea lui Murphy, aia cu orice lucru simplu şi bun primeşte îmbunătăţiri complicate,care în final,strică acel lucru sau inovaţie. Aşa că au introdus alte scanere şi alte prostii. Ajungi la caserie, dai cardul, îl bagă în acel aparat, astepti câteva secunde, (cam cât ti-ar lua să cotrobăi prin buzunare după portofel sau bani), pe urmă îţi tastezi codul pin, (asta durează exact cât i-ar fi luat casierei să îţi ia banii şi eventual să îţi dea restul)
pe urmă, astepti să se facă tranzacţia, astepti chitanţa,semnezi chitanţa, astepti bonul de casa.(deja erai cu sacoşa în maşină,dacă ai fi plătit cu bani gheaţă). Operatiunea asta care se voia simplă,durează dublu,dacă nu ai norocul să tastezi ceva greşit sau să dea sistemul o eroare ceva.
Chestia devine cu adevărat interesantă,când mai ai în faţa ta cinci persoane care plătesc cu cardul.Pe urmă este ATM-ul, de când au pus cip în card,se mişcă al naibii de încet,îţi creşte barba până procesează operaţiunile,plus că îţi cere parola pentru fiecare operaţiune. Bagi cardul,se gândeşte 15 secunde ,poate mai mult, plăteşti ce ai de plătit, apoi selectezi să retragi nişte bani...iar îţi cere parola ...si tot aşa. Totul e făcut în beneficiul consumatorului,adică al meu. Mă protejaza de un eventual furt. Dar ce plm să-mi fure?!... Am soldul mai mic decât suma cifrelor din parolă... Între timp,imi fură ei timpul liber,pe care îl pierd când le utilizez serviciile pe care tot eu le plătesc. Evrei!
Acum au inventat şi cardul de fidelitate. Orice magazin,butic sau drogherie îţi oferă un card de fidelitate.
Şi uite aşa te pricopseşti cu portmoneul burduşit. Merg să iau nişte medicamente...
Aveţi card de fidelitate?
Merg să iau nişte benzină....
Aveţi card de fidelitate?...
Asta vară m-am lăsat păcălit cu un card la o benzinărie,pe motiv că mi se adună bani pe el.
După o vară  întreagă  şi o toamnă la fel de întreaga întreb o gagică de la casa în timp ce aşteptam să se efectueze plata cu cardul,câti bani am adunat pe card. Aveam vre-o 12 lei şi ceva...
M-a pufnit râsul! Nici nu ştiu ce aşteptam,dar m-am simţit păcălit. Până la urmă, cred că asta au urmărit şi cei care au inventat fidelitatea asta. Făcând un calcul în minte, am constatat că am cheltuit mai mult de 12 lei pe benzină doar ca să mă abat din drum şi să cumpăr de la ei. Am râs şi i-am făcut cadou casierei cardul.